1. Πόσα υπάρχουν; Τι αξία έχουν; Πού αναγνωρίζονται;

Οι επιλογές για το ποια εξέταση Β2 (Lower) θα δώσουμε είναι μεταξύ 25 Lower πιστοποιητικών αναγνωρισμένων από τον ΑΣΕΠ ως εξετάσεων ισόβαθμης δυσκολίας με βάση την κοινή ευρωπαϊκή κατάταξη. Η εξέταση C2 (Proficiency) είναι μεταξύ 22 Proficiency πιστοποιητικών.
Σε ποιο Lower να δώσω; Σε ποιο Proficiency;
Τα πιστοποιητικά αυτά είναι ισάξια για χρήση στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.
Για την εύρεση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, η ισχύς τους εξαρτάται από τις απαιτήσεις της συγκεκριμένης θέσης και του συγκεκριμένου εργοδότη.
Τέλος για να γίνουμε δεκτοί για σπουδές σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού όλα εξαρτώνται από τις απαιτήσεις του συγκεκριμένου Πανεπιστημίου.

  1. Είναι Πτυχίο ή Πιστοποιητικό;

Είναι βασικό να ξέρουμε ότι αυτό που λαμβάνουμε μετά την επιτυχία μας στις εξετάσεις είναι το πιστοποιητικό της γλωσσομάθειας μας στο συγκεκριμένο επίπεδο. Πτυχίο λαμβάνουμε κατά την αποφοίτηση μας από την πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

  1. Πιστοποίηση σημαίνει πραγματική γνώση της γλώσσας;

Η επιτυχία στις εξετάσεις σημαίνει και ολοκληρωμένη γνώση της γλώσσας;
Η απάντηση δεν δίνεται με ένα ναι ή ένα όχι. Υπάρχουν κάτοχοι του πιστοποιητικού που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη γλώσσα αποτελεσματικά και ορθά. Άλλοι πάλι δεν ανταποκρίνονται σε αυτό το επίπεδο γνώσης.
Ας μην ξεχνάμε ότι η γλώσσα έχει την δική της δυναμική και συνεχώς αλλάζει. Άλλωστε και τα ερωτήματα των εξετάσεων σε ένα βαθμό είναι ακαδημαϊκού χαρακτήρα και δεν ανταποκρίνονται στο σύνολό τους στην πραγματική χρήση της γλώσσας.

  1. Γιατί μαθαίνουμε την Αγγλική γλώσσα;

Φυσικά όχι μόνο για να πάρουμε μία πιστοποίηση αλλά για να μπορούμε να επικοινωνούμε όσο καλύτερα γίνεται. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ανάγκη όλων μας για έκθεση μας στην αυθεντική γλώσσα. Έτσι βλέπω ταινίες στα αγγλικά χωρίς ή με αγγλικούς υπότιτλους, ακούω την αγαπημένη μου μουσική στα αγγλικά και επικοινωνώ με τους διαδικτυακούς μου φίλους στα αγγλικά.

  1. Τελικά;

Επιλέγουμε μαζί με την καθηγήτρια και τον αρμόδιο του σχολείου που παρακολουθώ Αγγλικά, ποιο από τα γνωστά και σίγουρα αναγνωρισμένα από τον ΑΣΕΠ πιστοποιητικό, είναι πιο ταιριαστό για μένα, για τον μαθησιακό μου τύπο και τις συγκεκριμένες ικανότητες ή δυσκολίες έχω με τη γλώσσα, σε σχέση με τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά της εξέτασης κάθε πιστοποιητικού.
Και καταλήγουμε σε ένα που βάζω στόχο και εξειδικεύομαι. Έτσι οδηγούμαι σίγουρα στην κατάκτησή του με την πρώτη.

Αυτά επιβεβαιώνονται από την επί 8 συνεχή χρόνια, 100% επιτυχία όλων των υποψηφίων του e-Lingua στα Lower και Proficiency.

Παρ’ όλα αυτά, τελικά η χρήση της γλώσσας στην πραγματική ζωή είναι η πιο αξιόπιστη και απαιτητική εξέταση για την οποία πρέπει να έχουμε προετοιμαστεί καλά!

 

Ασημίνα Παπακωνσταντίνου,
απόφοιτος αγγλικής φιλολογίας ΕΚΠΑ,
καθηγήτρια του e-Lingua.