Πότε να ξεκινήσει το παιδί μου Αγγλικά?

φροντιστήριο-αγγλικών-Παγκράτι-Ποια-είναι-η-καλύτερη-ηλικία-για-Αγγλικά1

Όλες οι έρευνες συμφωνούν ότι όσο νωρίτερα το παιδί ξεκινήσει μια δεύτερη γλώσσα, τόσο το καλύτερο.

Μελέτες του Πανεπιστημίου Harvard επιβεβαιώνουν ότι η δημιουργικότητα, η κριτική σκέψη και η προσαρμοστικότητα του μυαλού δυναμώνουν αν το παιδί μάθει μια δεύτερη γλώσσα σε μικρή ηλικία.

Τα προσχολικά χρόνια είναι καθοριστικά. Είναι η ηλικία όπου θεμελιώνονται οι τρόποι συμπεριφοράς, σκέψης, μάθησης και πολλά άλλα.

Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά έχουν έμφυτη ικανότητα να μαθαίνουν, η οποία αναπτύσσεται κατά τα πρώτα 3-4 χρόνια της ζωής τους.

Χρησιμοποιώντας αυτή την ικανότητα, σύμφωνα με τις έρευνες, η μάθηση της δεύτερης γλώσσας είναι για το παιδί τόσο εύκολη, όσο της μητρικής.

Όσο νεότερος είναι ο μαθητής, τόσο καλύτερα μπορεί να υιοθετήσει την προφορά και να μιμηθεί νέους ήχους. Τα παιδιά τριών- τεσσάρων χρόνων μπορούν να μάθουν μέσα απ’ το παιχνίδι επειδή το μυαλό τους δεν είναι φορτωμένο πληροφορίες και γεγονότα που χρειάζονται αποθήκευση και ταξινόμηση όπως συμβαίνει σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Τα δίγλωσσα παιδιά που μαθαίνουν και τις δύο γλώσσες από νηπιακή ηλικία, μιλούν και τις δύο σαν μητρικές.

Στο e-Lingua δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στην σωστή εκμάθηση της Αγγλικής γλώσσας γιατί ξέρουμε την αξία της στο σύγχρονο κόσμο.

Θεωρούμε ότι σήμερα τα Αγγλικά δεν είναι ένα ακόμα πτυχίο, είναι το κλειδί που ανοίγει την πόρτα προς μία «πλουσιότερη» ζωή για τα παιδιά μας.

Γνωρίζουμε ότι η κάθε ηλικία έχει τους δικούς της μαθησιακούς στόχους που συνδέονται άμεσα με τα

στάδια ωριμότητας των παιδιών.

Ξεκινάμε από τα 4 ή 5 χρόνια – προνήπια και νήπια– μια πρώτη επαφή με την Αγγλική γλώσσα – χωρίς βιβλία.

Τα παιδιά εξοικειώνονται με την ξένη γλώσσα μέσω του παιχνιδιού και της δημιουργικής απασχόλησης.

Η δασκάλα τους μιλά μόνο αγγλικά, αλλά αυτό φαίνεται φυσιολογικό, καθώς τους δείχνει – παρά τους λέει – αυτό που εννοεί.

Τα παιδιά τραγουδούν, ακούν ιστορίες, παίζουν παιχνίδια, μαθαίνουν να χρησιμοποιούν εκπαιδευτικές κάρτες, αποστηθίζουν ποιήματα και απασχολούνται σε μια σειρά από διασκεδαστικές και διαδραστικές δραστηριότητες όπως το γνωστό παιχνίδι “Simon Says”.

Τα παιδιά συνηθίζουν να ακούν την αγγλική γλώσσα, απαντούν στις οδηγίες που δίνονται στα αγγλικά και διασκεδάζουν χρησιμοποιώντας την αγγλική γλώσσα. Σε λίγο καιρό, ανταποκρίνονται και αυτά στα αγγλικά, τόσο στη δασκάλα, όσο και μεταξύ τους.

Το αγγλικό νηπιακό πρόγραμμα του e-Lingua συνοψίζεται στα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • Τα παιδιά μαθαίνουν μέσω του παιχνιδιού
  • Η μεθοδολογία διδασκαλίας είναι διαδραστική και βασίζεται στην επικοινωνία
  • Τα παιδιά μιλούν στα αγγλικά για θέματα που γνωρίζουν: ζώα, φαγητά, σχολείο και σπίτι κ.α.
  • Τα αγγλικά κατακτούνται με φυσικό τρόπο καθώς τα παιδιά χρησιμοποιούν τόσο το μυαλό όσο και το σώμα τους
  • Η συστηματική ενασχόληση των παιδιών με μια γλώσσα που είναι προσαρμοσμένη στην ηλικία τους, δεν τα μπερδεύει
  • Τα αγγλικά χρησιμοποιούνται για την καθημερινή επικοινωνία – π.χ. για να ζητήσουν νερό, να πουν μια ιστορία κ.λπ..
  • Πρωταρχικός μας στόχος είναι η συμμετοχή και η διασκέδαση κάθε παιδιού χωριστά.

Εμείς στο e-Lingua θεωρούμε ότι:

Το να κάνεις ένα παιδί ευτυχισμένο είναι η σπουδαιότερη δουλειά στον κόσμο. Νοιώθουμε τυχεροί που καθημερινά, σκεφτόμαστε πώς να το πετυχαίνουμε!

Τέλος, και ενώ οι έρευνες σχετικά με την ηλικία πρώτης επαφής με τη δεύτερη γλώσσα συνεχίζονται και επιβεβαιώνονται, οι γονείς πάντα μπορούν να δώσουν στο βλαστάρι τους την ευκαιρία να τα καταφέρει πανηγυρικά! Κι αν το δουν να αγωνίζεται και να το παλεύει, αυτοί, καλύτερα από όποιον ειδικό, ξέρουν τι να κάνουν.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ελπίζουμε οι πληροφορίες να σας φάνηκαν χρήσιμες.

Μπορείτε να κλείσετε μαζί μας μια ενημερωτική, προσωπική συνάντηση (Καλέστε τώρα στο: 210 – 75 64 800) για να γνωρίσετε εσείς και το παιδί, το σύγχρονο πρόσωπο της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης και να κρίνετε πιο σίγουρα.

Δημήτρης Ράμαλης
Εκπαιδευτικός σύμβουλος

   Με 30ετή εμπειρία
Πτυχ. Παν/μίου Αθηνών

Share This Post!